Symbolika loga SVITAP (světle šedá)

Věda zvaná membránové oblečení

Symbolika loga SVITAP (světle šedá)

Každý z nás, ať už je vášnivým turistou, sportovcem nebo jen občasným výletníkem, se někdy vydal na túru nebo si šel ven zasportovat. Pokud není zrovna parné léto, je potřeba se obléct tak, aby nám bylo teplo, ale zároveň pohodlně. Nikdo přece nechce, aby se z příjemné procházky nebo sportovní aktivity stalo utrpení. Teploty během dne kolísají – ráno může být zima, pak se zahřejeme a svršky odkládáme, a když si zpocení sedneme na svačinu, je důležité neprochladnout. A právě tady pomůže správně zvolené outdoorové oblečení. Jak ale vybrat to pravé? Dnes je na trhu tolik druhů a značek, že pokud nejsme zrovna outdooroví nadšenci, může být těžké se v tom vyznat. Pojďme si tedy říct pár základních pravidel, která nám při koupi mohou pomoci.

Jak funguje membránové oblečení

třívrstvý laminát schéma

Membrána je tenká, paropropustná a voděodolná vrstva (film), která se speciálním způsobem lepí k látce. V hotové bundě membránu nevidíme, protože je obvykle pokryta podšívkou.

Tento "sendvič" se skládá z vrchní látky, membrány a podšívky. Když membránu přilepíme k látce, povýšíme ji na tzv. textilní laminát, který odvádí pot, ale nepropouští vodu a vítr. Takže když z takové látky s membránou ušijeme bundu, ochrání nás před větrem a deštěm, ale zároveň se v ní při náročné fyzické aktivitě nebudeme potit jako v pláštěnce.

Nošení membránových bund vyžaduje trochu rozumu a neměli bychom se na ně spoléhat jako na zázračné řešení pro všechny situace. Aby bunda správně fungovala a poskytla nám maximální pohodlí, je klíčové se správně obléct pod ni a volit vhodné oblečení jednotlivých vrstev:

  1. První vrstva – termoprádlo – tenké oblečení, které udržuje teplo a snadno odvádí vlhkost. Pokud byste si oblékli bavlněné tričko, které vlhkost nepropustí, v mrazu by se pára změnila na vodu a membrána by už nepomohla: vlhkost by zůstala na těle.
  2. Druhá vrstva – izolace – má za úkol udržet teplo. Může to být fleecová nebo vlněná mikina, ale vždy s příměsí syntetiky pro odvod vlhkosti.
  3. Třetí vrstva – membránová bunda – finální vrstva, která dokončí celkový efekt. Propustí ven páru a nepropustí k vašemu tělu vodu ani vítr. Díky tomu se budete cítit velmi pohodlně a minimalizujete riziko prochladnutí.

Rozdíl mezi softshell a hardshell

Softshell je kombinací druhé a třetí vrstvy v jednom materiálu. Ochrání nás před lehkým deštěm nebo sněhem a je ideální pro lehkou zátěž či městské procházky.

Hardshell je pevná, většinou nepružná bunda, která tvoří tvrdý „krunýř“ a ochrání vás v náročnějších klimatických podmínkách.

Jak vybrat membránovou bundu

Alpine PRO bundy

Než se pustíte do výběru, je důležité si ujasnit, k jakému účelu budete bundu využívat. Měli byste si položit tyto otázky:

  • Budu ji nosit hlavně do města nebo do přírody?
  • Jakou fyzickou aktivitu plánuji?
  • V jakých teplotních podmínkách se budu pohybovat?

A jak se vyznat ve všech těch číslech a pojmech na štítku bundy v obchodě? Tato data uvádějí technické vlastnosti bundy. Dvě nejdůležitější věci, na které je potřeba se zaměřit:

Vodní sloupec
Hodnota vodního sloupce v mm udává míru nepromokavosti bundy, tzn. kolik vody zvládne zadržet, než začne prosakovat. S výší vodního sloupce úměrně roste také pořizovací cena bundy, takže je dobré si předem rozmyslet, kde ji budete nosit.

Do města vám postačí bunda s vodním sloupcem do 2 000 mm. Pokud plánujete krátké procházky v dešti nebo jste rekreační lyžař, zvolte bundu s vodním sloupcem 10 000 mm. Pro dokonalou ochranu před deštěm při outdoorových aktivitách je vhodné volit materiály s výškou vodního sloupce 20 000 mm.

Paropropustnost – prodyšnost
Prodyšnost funguje na základě propustnosti páry díky nepromokavé (mikroporézní) membráně. Tato membrána má mikroskopické póry, které propouštějí pot, ale zabraňují průniku molekul vody, které jsou větší než póry membrány. Prodyšnost se měří podle množství odpařené vody, které může projít plochou 1 m2 tkaniny za 24 hodin.

Pro městské modely stačí hodnota do 10 000 g/m2/24 h, která poskytuje omezenou funkční prodyšnost. Pokud ale plánujete fyzicky náročnější aktivity a efekt odvodu vlhkosti chcete opravdu pocítit, hledejte hodnoty v rozmezí 15 000 – 20 000 g/m2/24 h. Nad 20 000 g/m2/24 h se dostáváme do bund výkonnostní řady.

Ochrana švů

Aby vaše oblečení skutečně odolalo dešti, samotná membrána nestačí – nutná je také ochrana švů. Při výběru bundy proto věnujte pozornost také této informaci: švy jsou podlepené buď částečně (jen ty hlavní) nebo úplně. Pro každodenní použití vám postačí podlepení hlavních švů.

Tyto vlastnosti jsou označovány zkratkami Partial Seam Taping (PTS) – částečné podlepení a Full Seam Taping (FTS) – plné podlepení švů.

Nákupem to nekončí – správná péče o bundu je klíčová

Nesprávná péče může vést ke zhoršení unikátních vlastností bundy, a ta tak po několika praních může přestat plnit svou funkci. Proto je důležité dodržovat následující doporučení:

  • Perte na jemné praní při teplotě 30°C.
  • Nastavte ždímání na maximálně 800 ot./min.
  • Perte ideálně 1–2× ročně.
  • Používejte speciální prací prostředky určeé pro membránové oblečení. Doporučujeme produkty značek Nikwax, Toko, Perwoll Sport a Granger’s.
  • Nepoužívejte aviváž.
  • Po každém vyprání bundu vyžehlete, čímž aktivujete částice odpuzující vodu, olej a další nečistoty.
  • Péřové bundy s membránou perte s prostředkem určeným na peří.
  • Dvouvrstvé lamináty perte samostatně.
Péče o oblečení s membránou

Díky těmto jednoduchým krokům si vaše bunda zachová své skvělé vlastnosti a bude vám sloužit dlouhá léta.

Rubriky

Potřebujete poradit?

Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám s vašimi požadavky pomůžeme.
Kristina Gruberová

+420 461 568 421
kristina.gruberova@svitap.cz

crosschevron-down