Symbolika loga SVITAP (světle šedá)

Josef Handrejch: Díky lůžkovinám s nanomembránou mají alergici lepší spánek

Symbolika loga SVITAP (světle šedá)

Společnost nanoSPACE je česká rodinná firma z Písku, která se v roce 2012 stala na světě prvním výrobcem protiroztočových povlaků, přikrývek a polštářů s nanovlákennou membránou. Lůžkoviny jsou zaměřeny na alergiky a astmatiky, kterým membrána zlepšuje podmínky pro zdravý spánek. Textilní laminaci, při které membrána vzniká, zajišťuje ve svém svitavském závodě SVITAP. Do “nanosvěta” nás zavedl výrobní ředitel společnosti nanoSPACE pan Josef Handrejch, který má na starost výzkum a vývoj.

Ve spolupráci s naší firmou Nanomembrane, která se nedávno sloučila se SVITAP, vznikají tkaniny opatřené speciální nanomembránou. Z nich vyrábíte antialergické povlečení. Jak spolupráce probíhá? 

Samotná výroba povlečení probíhá dodavatelsky, u nás shromažďujeme komponenty, pak nám je SVITAP laminuje ve výsledný třívrstvý laminát a z toho nám další partnerská společnost šije povlečení, polštáře, přikrývky atd.   

Jak povlečení funguje?  

Představte si, že s námi běžně žijí různé druhy mikroorganismů, mikrobů, virů, bakterií a plísní. Ve vzduchu navíc lítá spousta prachu, alergenů atd. Člověk, který je na tyto částice citlivější, se pak mnohdy potýká s různými zdravotními problémy. Kritická bývá právě ložnice, protože v ní trávíme třetinu svého života. Antialergické lůžkoviny brání kontaktu organismů s pokožkou, stejně tak jejich přežívání uvnitř lůžkovin. Řečí čísel - dospělý roztoč má velikost zhruba 400 mikrometrů a jeho exkrement je o velikosti větších jednotek až desítek mikrometrů. Naše nanomembrána má otvory o velikosti stovek nanometrů. Jedná se tedy o mechanickou bariéru, která fyzicky brání průniku těchto mikrobů a částic k člověku.  

Z čeho je povlečení vyrobené a pro koho je vhodné?   

Nanovlákno je vyrobeno z materiálu Polyamid 6, ale do kontaktu s pokožkou přichází standardní bavlněný materiál. Pracujeme s režnou biobavlnou, která je nebarvená a nebělená. Je proto vhodná i pro atopiky. Zákazníci povlečení znají pod pojmem bavlněný satén, který má pevnou strukturu a příjemný lesklý povrch. Na materiál nanoSpace vlastníme certifikát kvality STANDARD 100 by OEKO-TEX®. Povlečení je tak vhodné i pro děti včetně kojenců.  

Jaká je životnost takového povlečení?  

Životnost se odvíjí od filtrační účinnosti membrány z hlediska ochrany alergika. Standardně to bývá 4-5 let. Poté se nám zákazníci vrací a kupují lůžkoviny znovu. Postupem času se praním otvory mezi jednotlivými vlákny zvětší na jednotky mikrometrů, ale to stále zajišťuje dostatečnou ochranu. Nepoužívá se již žádná opratelná impregnace nebo úprava materiálu. Bavlněný satén je také poměrně barevně stálý, takže jsou naši zákazníci spokojeni dlouhou dobu. 

nanoSPACE_schéma_nanovlákenné povlečení

 

Čemu se aktuálně věnujete ve vývoji a výzkumu?  

V současnosti hledáme uplatnění nanomembrán v dalších odvětvích, a to nejen v mém blízkém bytovým textilu, ale také třeba v outdooru nebo dětském sortimentu. Nedávno jsme dokončili dětskou kolekci, která se opírá o koncept zdravého života kojence, a to nejen v noci při spánku, ale i při hraní na dece, při odpočinku v pelíšku nebo při kojení na polštáři. Zde jsme všude do produktů aplikovali nanomembránu a výsledkem je prostředí bez přímého kontaktu s roztoči. 

Zároveň poznávám nové kompozitní nanomateriály, které by se mohly uplatnit v našem oboru. Na vlákno se totiž můžou nanášet další materiály, jako třeba chitosan, uhlíkové vlákno či stříbro, které zase rozšíří vlastnosti daného výrobku. Známý je např. antibakteriální účinek stříbra. Vše záleží samozřejmě na poptávce zákazníků. Vyrobíme prototyp, který naceníme, vyzkoušíme a pokud je zájem, zařadíme výrobek do portfolia.  

Pojem nanovlákno je poměrně diskutovaným tématem mezi širokou veřejností. Objevují se různé pochybnosti na jejich prospěšnost pro zdraví. Můžete nám prosím jako odborník vysvětlit postup výroby? 

Nanovlákno je standardní polymer, který se tzv. zvlákňuje (nanáší) na nosnou textilii ve velmi tenké vrstvě. To dělá speciální stroj, nanospider, který přes trysky nanáší polymer v tekutém stavu. Díky vakuu pak vlákna tuhnou a vznikne požadovaná souvislá vrstva. Je to pro představu taková pavučina z drobných vláken. Hustota na textilii je pak třeba 0,5–3 g/m², normální textilie má zhruba 25 g/m². Vrstva má pak průměr mezi vlákny několika stovek nanometrů. Díky tomu, že se vlákna o sebe třou, neprojde jimi nic většího - roztoč, prach či alergen. Těchto benefitů právě využíváme. Jde tedy v podstatě pořád o ten samý materiál, akorát jiný postup výroby. Lidskému zdraví tedy neškodí nijak více, než standardní vlákna.

Jaký vliv mají nanovlákna na přírodu? Jsou ekologická?  

Naše dceřiná společnost NanoSPACE Technology má ve svém týmu přední světové experty na nanomateriály, kteří se věnují vývoji nových nanotechnologických produktů. Hlavním zaměřením jsou bio

degradabilní materiály, které budou čím dál více žádané nejen v textilním, ale i v kosmetickém, farmaceutickém, energetickém a potravinářském průmyslu. Co se týče výroby, tak současná legislativa je velmi přísná, tedy využívají se zde standardní postupy, jako všude jinde, které jsou velmi šetrné k životnímu prostředí. Materiál se dá běžně recyklovat.   

Našel si český zákazník cestu k nanomateriálům nebo je spíš opatrný? 

Snažíme se neustále nejen naše materiály, ale i celý “nanosvět” propagovat a vysvětlovat jeho nesporné výhody. Přeci jen je zastoupení alergiků v populaci více než 30%. Zákazníkům představujeme zdravý koncept spánku, protože při něm jsme všichni velmi zranitelní a nemůžeme se v podstatě bránit. Osvětu provádíme i skrz edukační projekt Česko je nano a jsme zakládajícím členem Asociace nanotechnologického průmyslu ČR.  

Za své výrobky obdržela společnost nanoSPACE řadu ocenění. Na co jste vy osobně nejvíce pyšný? 

Ve zdravém slova smyslu jsem určitě pyšný na zvolení celkového konceptu, jak fixovat membránu mezi různé materiály a tedy možnost najít další uplatnění pro různá odvětví. Ocenění jsme získali opravdu spoustu, což svědčí nejen o kvalitě, ale také o rozvoji firmy. Získali jsme např. titul od IBM Firma roku 2022, EY Podnikatel roku, Cenu národní kvality nebo udělení certifikovaného obchodu od APEK. Všech cen si moc vážíme, ale pro mě osobně je největší ocenění, když to lidem pomůže k lepšímu zdraví, nebo alespoň k lepším životním podmínkám s alergií.  

Co je další významný cíl ve vývoji, kam směřujete? 

Cílem je jistě české nanomembrány aplikovat do více materiálů a zajistit klientům větší bezpečí, čistotu a komfort. Zaměřujeme se primárně na alergiky, ale chceme nabídnout řešení i pro atopiky. Chtěli bychom rozvíjet i jiné výrobky pro ochranu zdraví. Jako firma chceme být globální společností, cílíme tedy i na zahraniční trhy.  

Prohlédněte si kompletní nabídku produktů s nanomembránou a mnohem více na stránkách www.nanoSPACE.cz.

Rubriky

Potřebujete poradit?

Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám s vašimi požadavky pomůžeme.
Kristina Gruberová

+420 461 568 421
kristina.gruberova@svitap.cz

crosschevron-down